29.3. 2024 09:30
Navigace
· Úvodní stránka
· Diskuzní fórum
· Zprávy
· Články
· Odkazy
· Kalendář

· Pravidla portálu
· Návody
· Vyhledávání
· Kontakt
Poslední články
· CENDURO BABÍ LÉTO ...
· TIP NA VÝLET: AUTO ...
· Stretnutie Mototuris...
· TEST DEXSHELL OVERCA...
· CENDURO VÍTANIE JAR...
Reklama
Kalendář akcí
<< Březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
Narozeniny Narozeniny:
Poslední komentáře
Články
Na ktm 950 adventure mam sadu E 07 a jsem na vy...
to svedikgs: poslal jsem ti PM
Cauko ako to je zo zaslanim na SK?Co to stoji v...
moja XRV (Africa Twin) a Mitas: E-09: Predok s...
Zprávy
26-[b]29[/b]
Také přeji vše nejlepší do Nového roku,sp...
Jo kamaráde ,není termín ten,aby se hodil v...
Škoda,že je zrovna DR BIG sraz. Jel Bych se p...
Partnerské weby
Diskuze Fóra
Nejnovější diskuze
· Honda XL750 Transalp
· Moto Guzzi Stelvio
· Motodoplňky Marselus
· GENEZE - vše pro zážitek z jízdy
· Zamykatelné držáky telefonů
Nejdiskutovanější
· Moravský OFF [6039]
· Východní čechy [3300]
· Morava - vyjížďky, setkání, srazy, akce ... [3186]
· Severní Čechy - vyjížďky a jiné akce. [2376]
· Motodoplňky Marselus [975]
Google Translate
Hledání
Reklama
Číst diskuzi
CENDURO :: CESTOVÁNÍ :: SVĚT
 Tisk diskuze
Africky propagandisticky koutek
Xpat
#1 Vytisknout diskuzi
Přidané 09-05-2016 19:51
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Nazdar

Ziju v Jizni Africe, kam jsem dojel na motorce z Prahy v roce 2005/2006 a uz tam aspon prozatim zustal. Protoze se me na to tady par lidi ptalo, otevrel jsem tohle vlakno ve kterem budu postupne referovat o svych mistnich vyletech a motorkach cimz doufam budu malinko korigovat skreslene predstavy ktere tam u vas mate o Africe (kupodivu i mezi nekterymi znamymi cestovateli) a ‘cestovnich endurech’ (coz se budu snazit ilustrovat na me osobni motorkarske evoluci - ano, taky jsem si kdysi myslel ze GS nebo dokonce Varadero je motorka vhodna do terenu). Pokud by se vas snad nelichotiva poznamka o vasi nebo podobne motorce mohla dotknout, tohle je vhodny okamzik toto vlakno zavrit.

Protoze ty moje kecy budou asi nektere z vas iritivat, tak tady je pro kontext ma motorkarske historie pred Afrikou, at se do mne muzete strefovat adresne:

Motorky me v mladi vubec nezajimaly, prisel jsem k nim jak slepy k houslim v pro zacinajiciho motorkare v podstate uz duchodovem veku 28 let. V roce 2000 jsem chtel jet po zemi z Prahy do Indie mistni hromadnou dopravou, zatimco kamos chtel nekam na motorce. Slovo dalo slovo a ja byl odtazen do Strasnic do dvora u zeleznicnimu nadjezdu kde nekdo prodaval Hondy. Tam mi kamos prstem ukazal na motorku (Africa Twin), helmu, bundu a kalhoty, a ty jsem si koupil. Samozrejme prehanim – on chtel abych si koupil modro bilo cervenou trikoloru a ja si koupil cernou. Pak uz jenom zbyvalo udelat si ridicak, najezdit 1000 km do prvniho servisu (z cehoz si nejvic pamatuju prvnich 10 zastaveni na cervenou kdy jsem obvykle motorkou elegantne mrdnul o zem – byla o dost vyssi nez ta 350 z autoskoly) a hura na vychod.

Vylet to byl pekny: 25k km z Prahy do Ladakhu v Indii a zpet (pres Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Iran a Pakistan) za 3 a neco mesice - 3 mesice motani tam a 9 dni rally z Lahore do Prahy zpet. Jednou jsem to nedobrzdil a napral do Mercedesu prede mnou v Alanyi nebo Antalyi (rozbite svetlo na Mercedesu, malinko pohly padak na Africe), nicmene jinak v pohode. Takze pokud by nekdo neco takoveho rad, tak rozhodne nedejte na rady jakoze kolik musi mit clovek najeto nez si na neco takoveho troufne. Natvrdo, za dva tydny na takovemto vylete clovek najede to co prumerny cesky motorkar za rok - a tim ze jezdi kazdy den tak samozrejme mnohem intenzivneji.

Afrika mi poslouzila na teto ceste bez straty kyticky, ale za srdce me teda fakt nechytla. Coz se vic potvrdilo v dalsich 5 letech kdy jsem na ni cim dal sporadicteji brouzdal o vikendech po ceskych a slovenskych silnicich. Ta motorka - asi jako kazda honda - je spis spolehlivy spotrebic, nez masina na emoce. A sami uznate ze vas spolehliva mikrovlnka za srdce neveme Smile.

Kdyz uz jsem s motorkarenim z nedostatku vzruseni malem seknul, tak mi padla do oka nova Aprila Tuono (ta prvni dvouvalcova, ne ten novy ctyrvalcovy nesmysl), kterou jsem koupil a pak jsem se dva roky o vikendech bal zhluboka nadechnout kdyz jsem se prave drzel rukojeti.

Po dalsich 5 letech vo open space kancelarich jsem byl vic nez zraly na dalsi stavnaty vylet - tentokrat pres Afriku do Kapskeho mesta.

Priste - Afrikou.

'https://lh6.googleusercontent.com/-FVbRprGHATE/VDB2E5C-feI/AAAAAAAACBo/IG58aBylcPg/s930/051125%2520122-21.jpg'

Upravil Xpat dne 10-05-2016 22:09
 
snelcuk
#2 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 10:44
Člen

Příspěvek: 1276
Založený: 20.10.11

Supr clap Piš piš!
 
jencekgs
#3 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 11:12
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 1269
Založený: 03.05.10

Super, cekam na dalsi. A opovaz se nadavat na GS:-)))))
S Rablenkou cestou necestou
 
Tomas_7
#4 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 11:36
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 87
Založený: 13.03.13

Kolik stojí, když chceš hodit v kleci k žralokům? Je to trochu off topic, ale zajímalo by mě to Grin
 
Xpat
#5 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 12:39
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Tomas_7 napsal:
Kolik stojí, když chceš hodit v kleci k žralokům? Je to trochu off topic, ale zajímalo by mě to Grin


Google je tvuj pritel:
http://www.sharkw...p/pricing/ .

Ja tam byl 4 krat, ale naposled uz je to asi 5 let a tak nevim do jake miry jsou ty ceny aktualni - nicmene jsou tak nejak co bych cekal - cca 120 USD.
Xpat přiložený následující obrázek:


[125.92Kb]
Upravil Xpat dne 10-05-2016 12:41
 
Tomas_7
#6 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 12:51
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 87
Založený: 13.03.13

Hezkej kousek a cena ujde, to je jiný kafčo než tady chovat neonky
 
Xpat
#7 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 22:06
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Z Prahy do Kapskeho mesta

Jak jsem zminil minule, po peti letech nastal cas znovu vymenit open space korporatni za ten skutecny. Za cely ten cas od vyletu do Indie jsem stihnul pouze jeden castecne motorkarsky vylet do Kambodze a Vietnamu, casti kterych jsem projel na pujcenych XR250 (Kambodza), Minsku (severni Vietnam) a skutru neurciteho puvodu (stredni Vietnam).

Na exotickem vychode jsem uz byl (Rusko a spol s tou svou sirou slovanskou dusi mi prisli stejne exoticke jako vychodni Slovensko, kde zili mi prarodice), tudiz se ma pozornost logicky zamerila na jih. Jednak je to jedina destinace krome vychodu, kam se da dostat po zemi, ale hlavne - co si budem povidat - Afrika je jednoznacne kralovskou destinaci adventure cestovani. Pokud se nekomu nerozbusi srdce vzrusenim kdyz slysi treba Kongo, tak by to chtelo zacit s tesosteronovymi injekcemi.

Takze destinace byla jasna, zbyvala motorka. Samozrejme jsem mel v garazi perfektne vyhovujici a pripravenou Africu Twin, nicmene ta byla v te dobe jiz ve znacne nemilosti, a srdce tahlo jinam. Cestou do Indie jsem videl ze vetsina motorek co jsme potkali byly BMW GS - v te dobe samozrejme 1100. Jako typickemu joudovi, kterej porad vedel o motorkach prd mi imponovalo jak to bylo cele velike, kovove, stribrne, zdanlive nerozbitne a divne jine. Proste jsem se na tom videl a nic by me nepresvedcilo o opaku (nicmene to alespon nemelo nic spolecneho s tema dvema britskyma devcatama - Long Way Round jsem videl poprve az v JAR). Zduvodnil jsem si to tim ze jak je to velike, tak to vic vydrzi (vic zeleza musi vic vydrzet, logicky) a nebude se to kazit. Ja v te dobe neumel spravit ani defekt (to jsem se naucil az v busi v Sudanu - ja se ucim nejlip v terenu - nicmene abych nekecal tak jsem se doma podival na video) a spolehlivost byla proto dulezita. Moje Afrika sice nikdy ani nezaskytla, nicmene kamosovi cestou do Indie na stejne stare dvakrat odeslo palivove cerpadlo - jednou na jihu Pakistanu u hranic s Afganistanem, kde nam ho pomohli spravit hosi z mistniho Talibanu pomoci stareho cerpadla z Landcruiseru - cca v mistech kde pak mnohem pozdeji mozna ti sami unesli ty dve cesky holky. Takze jsem bral reci o legendarni AT spolehlivosti s rezervou.

Jako omluvu je nutno uvest, ze me zkusenosti mimo asfalt byly velice male a 5 let stare. Cestou do Indie jsme najeli mozna 5000 - 6000 km mimo asfalt, ale drtiva vetsina toho na dobrych prasnych cestach ktere by projela i moje babicka - offroad byl snad pouze nocni vyjezd na Nemrut Dagi, z opacne strany nez je tam ta asfaltka. To by ten kriznik zvladl levou zadni a na dlouhe presuny (zvlaste tech 9000 km za 9 dni z Lahore do Prahy) byl rozhodne lepsi.

Takze jsem skocil do Nemec pro zanovni GSA1150, a taky na trenink do Hechlingenu kde ze mne za dva dny skopcaci vystrouhali starsiho brachu Marca Comy. Jako spravny BMW jezdec 21. stoleti, jsem pak neprodlenne zakoupil GPS, mobil a digitalni fotoaparat (nic z toho nebylo pro cestu do Indie rozumne dostupne, takze se jelo pekne podle mapy a mamince se psalo pokud mozno co nejmene email-em - pokud se teda podarilo vyhnat muslimskeho tynedzera od porno stranek v internet cafe). To bylo v poradku a vsechno se to osvedcilo. Coz uz bylo horsi byl vyber obleceni. V BMW rausi jsem se jako kreten oblikl cely do takovyho toho stribrnyho skafandru s BMW znakem snad i na prdeli (Rally se to myslim jmenuje) a na nohy nazul takove ty mekke BMW papucky (Savanah myslim nebo tak neco). A cele jsem to vysperkoval Arai Tour (nevim kterou) - takze jsem nakonec vypadal presne jako ti dva metrosexualove Charlie, nebo Evan, i kdyz jsem je jeste ani nevidel (a pak musel za trest celou Afriku bilym cumakum vysvetlovat ze jsem to fakt podle nich nedelal). Do tedka se za to hluboce stydim a rudnu kdyz nekde vidim svou fotku v tomhle modnim outfitu. Proste jsem vypadal jak milion dolaru na dvou kolech, coz skutecne neni ten nejlepsi zpusob jak navazovat kontakty s casto nejchudsimi lidmi na zemi. A ne - neni to o tom jak vas hned napadlo ze by me chteli oskubat, ale o tom ze si od vyzraneho vepre v hodnote nekolikrat prevysujici hodnotu cele jejich vesnice (vcetne lidi a zvirat) proste normalne drzeli odstup - stejne jak by jste to delali i vy.

Pak jsem uz pouze dal v praci vypoved a v zari 2005 vyrazil. Plan byl dojet za 6 mesicu vychodem Afriky do Kapskeho mesta, poslat motorku a odletet zpatky a hura pekne odpocatej zpatky do pracovniho procesu. Nakonec to trvalo do Kapskeho mesta cely rok a presne (fakt - znacka/znacka) 40k km. Normalne se tato cesta vejde do cca 20k, ale ja se tam holt nejak zamotal. A uz po mesici ve Egypte mi bylo jasne ze se mi zpatky do Evropy ale fakt nechce a tak jsem si zazadal o trvaly pobyt v Australii. Ktery jsem po roce kdyz uz jsem byl v JAR i dostal, nicmene po tydennim vyletu do Sydney, jsem si potvrdil, ze tyhle zapadni zeme fakt nejsou nic pro mne a rozhodl se zustat v JAR (coz je sice zapadni zeme taky, nicmene se silne africkou prichuti). Holt, kdyz africka blecha kousne, tak uz nepusti.

Samozrejme jsem nemel poneti jak na to a tak jsem naslepo zavolal v JAR do firmy pro kterou jsem pracoval predtim v Praze, a ti o mne kupodivu stali (a dokonce mi zaplatili letenku z KM do Johannesburgu na interview - coz byla prdel pac jsem si na to musel pujcit v KM svatebni oblek) zaridily mi pracovni povoleni - coz trvalo dalsich 7 mesicu flakani se v JAR a okoli. No a tak jsem tady zustal.

Tady je zhruba mapa me trasy:

'https://lh3.googleusercontent.com/-D9_z9R273ow/VDBSA_IbU2I/AAAAAAAAB80/b4k9BN7m7pM/s800/Africa%2520Trip.png'


Cestou dolu jsem projel: Madarsko, Srbsko, Bulharsko, Turecko, Syrii, Jordansko, Egypt, Sudan, Etiopii, Kenu, Ugandu, Kongo (DRC), Rwandu, Tanzanii, Mozambik, Malawi, Zambii, Botswanu, Namibii a JAR

Ride report z tyhle cesty je zatim nedokoncen tady:



Zatim jsem po 10 letech pouze v Tanzanii (jo jsem linej a je to moc prace), ale casem to dopisu az do konce. Je to anglicky, nicmene je tam spousta fotek, tak se na ne muzete podivat i pokud anglicky nemluvite pokud vas to zajima.

Prepisovat to do cestiny nebudu, nicmene sem v dalsich postech nalinkuju aspon pro kazdou zemi par fotek (ktere ale stejne najdete v tom linky vyse). Na konci pak dam svuj pohled na to jak se osvedcili GS and ostatni vybaveni.
 
Xpat
#8 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 22:18
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Syrie

Trasa:

'https://lh6.googleusercontent.com/-pciHqqAgqHY/VDBR4sj_L2I/AAAAAAAAB8s/Zalsx18-tak/s750/Syria%2520.png'


Aleppo - citadela a okoli:

'https://lh5.googleusercontent.com/-BRprONNxYYI/VC2mKE8nzdI/AAAAAAAABks/3YPZKArfvrw/s930/051002%2520104-15.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-DpuoK6LR9Fw/VC2mR73rzoI/AAAAAAAABlE/pOaywnY9KpE/s930/051003%2520104-5.jpg'


Souk - trziste:

'https://lh6.googleusercontent.com/-D0Rix2yeBa0/VC2mKKUIjwI/AAAAAAAABko/QA7crzoUf6c/s930/051002%2520104-30.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-h5E4bCsyLac/VC2ojp1gLXI/AAAAAAAABpk/O-sedQnh86o/s930/051009%2520107A-24.jpg'


Palmyra:

'https://lh3.googleusercontent.com/-tqijfFgCLZ8/VaBRHFvO2fI/AAAAAAAAEH4/4cSAyBQcbsM/s930-Ic42/Favorites%252520-%25252013%252520of%25252021.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-RlqcNxMI-28/VC2mq8oPzBI/AAAAAAAABmk/B74rwMSUNGw/s930/051006%2520106-18.jpg'


Damasek - velka mesita:

'https://lh6.googleusercontent.com/-wm6oVw5Ri2k/VC2nEHPgH1I/AAAAAAAABn8/_P8-1VJ2HHg/s750/051009%2520108-11.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-Fny3W2Wy9Ow/VC2nG6DFmUI/AAAAAAAABoM/navrereYm4A/s930/051009%2520108-20.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-d5onD1koVl8/VC2m4yXaWsI/AAAAAAAABnc/UBJJgHPpLy4/s930/051009%2520107A-23.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-_U5l49c2EtM/VC2nXFXOIzI/AAAAAAAABpE/mwtwySqZsvA/s930/051009%2520109-01.jpg'
 
Xpat
#9 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 22:24
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Jordansko

Trasa:

'https://lh3.googleusercontent.com/-n8GBGgZ4dYw/VDBWlp-wDzI/AAAAAAAAB9Q/fCB-5N9kCSI/s700/Jordan.png'


Trosky rimskeho mesta v Jarash:

'https://lh3.googleusercontent.com/-Ho2ITtESKGY/VC2180kiy_I/AAAAAAAABrA/M-wNzY8ZGyc/s930/051011%2520109-38.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-uXQq0SYnYPs/VaBZTlHRKKI/AAAAAAAAEK4/K48oYcL68tc/s930-Ic42/Favorites%252520-%2525203%252520of%25252012.jpg'



Cesta k Mrtvemu mori:

'https://lh5.googleusercontent.com/-MV0eJ8cbpAI/VC22KpJtbBI/AAAAAAAABr4/EwxHEvCm32g/s930/051013%2520110-13.jpg'


Petra:

'https://lh4.googleusercontent.com/-8KZ7d9E9XA0/VC22SRvZtjI/AAAAAAAABsc/4FEFrsFJMV0/s750/051014%2520111-12.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-Lmr4YtAq1Rg/VC22X_xMmlI/AAAAAAAABsw/sLaf3J1nENQ/s750/051014%2520111-17.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-Y8-S1KLHUio/VC22c4PXA-I/AAAAAAAABtA/IMg9OY5wFBs/s930/051014%2520111-27.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-54t3Oehri_w/VC22owcznGI/AAAAAAAABt8/Ci1-4DCaI3A/s930/051014%2520112-61.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-0OPVhjaknec/VaBZlQRcIEI/AAAAAAAAELY/Nl7bGUaF2_w/s930-Ic42/Favorites%252520-%2525209%252520of%25252012.jpg'


Wadi Ram:

'https://lh6.googleusercontent.com/-rFMci8sjR4A/VC22vTJnfUI/AAAAAAAABug/h7kGXXOSMYA/s930/051015%2520113-21.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-u7RhbSC7BDg/VC22v2WkcUI/AAAAAAAABuo/7kqILVkZbuc/s930/051015%2520113-30.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-zWdS4sAH9V0/VC22vIMJl9I/AAAAAAAABuc/M8WOf0bHxv4/s930/051015%2520113-36.jpg'
 
Xpat
#10 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 10-05-2016 22:24
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Pokracovani zitra.
 
TomasTT
#11 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 00:37
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 560
Založený: 28.03.11

Bohužel bych řekl, že v dohledné době to nevypadá, že by speciálně tu trasu po středním východě bylo možné zopakovat Sad A další země na středním východě taky nic moc...
Mě by lákalo Alžírsko, pořád mi chodí fotky jak je super pohoda v Djanet, Tassili, Ihrir a v Hoggaru... Pochopitelně fantastický pouště, nasírací.. Ale jeď tam. Lov cizinců za výkupné běžná věc. Přitom to je to nejkrásnější ze severní Afriky. Je to strašná škoda.
Upravil TomasTT dne 11-05-2016 19:25
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz
www.touratech.cz
 
www.touratech.cz
Kareru
#12 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 06:29
Člen

Příspěvek: 204
Založený: 20.01.11

Máš můj velký obdiv, ani ne za státy které jsi již projel, jako za to nechat všechno za sebou, vyrazit a zůstat tam, kde ti to vyhovuje nejvíce a přitom je vidět, že na čechy jsi nezanevřel, když tady komunikuješ s námi.thumbs up
 
TomasTT
#13 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 10:27
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 560
Založený: 28.03.11

To víš, stýská se mu... Smile Se sousedy jako Krejčíř to tam není asi ideální Smile
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz
www.touratech.cz
 
www.touratech.cz
Xpat
#14 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 11:29
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

TomasTT napsal:
Bohužel bych řekl, že v dohledné době to nevypadá, že by speciálně tu trasu po středním východě bylo možné zopakovat Sad A další země na východě taky nic moc...
...



Sorry Tomasi, ale ta zvyraznena cast tve odpovedi je dobrou reprezentaci mylnych predstav, ktere tam o Africe mate - i lidi kteri do Afriky jezdi jako ty.

Samozrejme tu mou trasu by uz ted projet neslo - ale jak rikas kvuli Syrii (a Jordansku, kam myslim uz nepoustej zahranicni motorky kvuli obavam z teroristu). Coz byly obe destinace, ktere pred valkou jezdilo docela bezne ne uplne malo lidi z Ceska a Slovenska i na motorkach.

Nicmene s tou vychodni Afrikou se fakt hodne pletes - ta je obecne opravnene povazovana za mnohem bezpecnejsi (a tudiz mnohem vic holcici trasu Smile), nez Afrika zapadni, kam ty a docela dost dalsich lidi bezne jezdi . Jedina problematicka zeme na vychode je Somalsko, a mozna jeho blizke okoli jako je pobrezi v Keni - cemuz se lze jednoduse vyhnout, a moje trasa tamtudy nevedla.

Z me trasy by me ted malinko znervoznoval pouze Egypt, kde to zacina trochu smrdet - nicmene mam pocit ze tam jeste porad normalne jezdi ceska stredni trida na dovolenou (v tom se mohu plest po te co sundali to ruske letadlo). A naopak nektere zeme, ktere tehdy prece jenom trochu smrdeli pruserem - knokretne Kongo, kde se jeste obcas strilelo kdyz jsem tam byl, jsou ted mnohem bezpecnejsi.

Z meho pohledu je mnohem nebezpecnejsi (i kdyz bych to samozrejme jel taky) ta vase trasa do Senegalu pres Mali, Mauretanii/Zapadni Saharu. Tam radi islamisti jak cerna ruka a na rozdil od vychodu uz tam par motorkaru v Mali zarvalo, a dalsi jsou drizeni roky jako rukojmi.

Ale je fakt ze s tim jak sel do kytek blizky vychod a sever Afriky se skoro u zavrela trasa z Prahy do KM (nicmene naprosto ne kvuli vychodni Africe). Kdybych to jel ted, tak bych to asi skusil pres Iran a Persky zaliv do nektereho z tech emiratu, pak Saudska Arabie (myslim ze uz zacala poustet turisty, coz kdyz jsem jel nedelala) a pak ferry do Sudanu, a pak uz mou trasou dolu. Na tyhle trase nevidim jediny bezpecnostni problem.
 
Xpat
#15 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 11:35
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

@Tomas: ted jak to po sobe ctu, tak jsem si uvedomil ze nevim jestli vychodem myslis vychod Afriky, nebo dalsi zeme na blizkem vychode. Ma odpoved je relevantni pouze pokud si myslel Afriku. Co se tyce blizkeho vychodu, tak bych to objel tak jak jsem posal pres Iran and Saudskou Arabii.
 
FilipTenere
#16 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 11:57
Člen

Příspěvek: 38
Založený: 10.02.16

@Xpat. Díky za příspěvkySmile Dobrodrůžo jaksepatří a krásný fotky.

Mám bohužel nejvíc info z běžných meanstream médií. O jich objektivnosti lze samo oprávněně pochybovat. V tom smyslu jsem vděčný za každou info danou osobní zkušeností, např. tak jak to tu píše Xpat.
Bezpečných lokalit na výjezd nám bohužel ubývá. To mě mrzí. Takhle si pokrok a svobodu nepředstavuju.

Co se týká míry stravitelného rizika, je to asi u každýho jiný. Pro mě je nejsilnějším motivem k přežití můj syn/rodina. Taky mám rád svůj holej bídnej život. K tomu znám hranice možností svý osobní ochrany. Být postaven v extrémním případě tváří v tvář otrlýmu chlápkovi, vyrůstajícímu v prostředí na hony vzdáleném západnímu konzumu, vídajícímu bídu a smrt denně na ulici, zvyklému zacházet s nožem nebo kvérem, nemám šanci.
Každý asi dokáže posoudit své hranice. Pokud se je rozhodne překročit, je to hazard, né odvaha.
F-T
 
http://www.motorkari.cz/profil/?uid=63896
TomasTT
#17 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 19:22
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 560
Založený: 28.03.11

Xpat napsal:
@Tomas: ted jak to po sobe ctu, tak jsem si uvedomil ze nevim jestli vychodem myslis vychod Afriky, nebo dalsi zeme na blizkem vychode. Ma odpoved je relevantni pouze pokud si myslel Afriku. Co se tyce blizkeho vychodu, tak bych to objel tak jak jsem posal pres Iran and Saudskou Arabii.


Myslel jsem jak jsi jel ty - oklikou přes střední východ. My jsme měli právě naplánovaný výlet až do Ománu a pochopitelně Jordánsko, Sýrii, Izrael.. Dva pasy, domluvené Ale teď bych tam teda fakt nejel.
Na východě Afriky - nemyslím že to je nějak horší než bývalo, snad ten Egypt resp. speciálně Sinaj a to Somálsko no...
Píšu si s kamarádem, ke kterému jsem jezdil do Dahabu a říkal, že tam je tak jedna tisícina turistů, že mají všichni strach a on sám se taky bojí jet do určitých oblastí, že se tam pohybují divný lidi, že nikdo neví co jsou zač a odkud jsou a nejsou to nomádi - že hranice je děravá a prostě to úplně OK není.
Upravil TomasTT dne 11-05-2016 19:27
Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz
www.touratech.cz
 
www.touratech.cz
Xpat
#18 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 21:05
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Egypt

Trasa:

'https://lh3.googleusercontent.com/-9l3af7PdcGA/VDBoBsI4wVI/AAAAAAAAB90/WbghyZbcvR8/s750/Egypt.png'


Sinai:

'https://lh3.googleusercontent.com/-5IIvERfdkpw/VC8N_UXShQI/AAAAAAAABvg/wE9XHqB-4Ko/s930/051026%2520114-17.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-ktwSwsSqENw/VC8OC4C2IvI/AAAAAAAABvw/XaYpMs1OYwc/s930/051027%2520114-13.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-DIQO3XvnG2E/VC8OIR1RTuI/AAAAAAAABwI/S8cOp8VPGvg/s930/051027%2520114-19.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-U-75G18SpPc/VC8OIHl4ksI/AAAAAAAABwE/6PaCDjdvx9o/s930/051108%2520115-02.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-9cuHpnucwPs/VC8OPRqtJII/AAAAAAAABwc/a8FfQ6z0oss/s930/051108%2520115-09.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-5LezbAA7BAs/VC8OXKZD33I/AAAAAAAABww/GG7Td3ov6E4/s930/051108%2520115-18.jpg'


Cesta na Mt. Sinai

'https://lh4.googleusercontent.com/-ZLSA7pBTebs/VC8O842NZtI/AAAAAAAABzI/RVHzMxL7b68/s930/051109%2520116-25.jpg'


Vrchol Mt Sinai:

'https://lh6.googleusercontent.com/-TeizIt_X84A/VC8OkeHNGXI/AAAAAAAABx0/6U_Ft1S0hMU/s930/051109%2520115-32.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-5LZ_dGNpy1o/VC8OkmL5DXI/AAAAAAAABx4/Ibg4OxZEA8M/s930/051109%2520115-38.jpg'


Pyramidy:

'https://lh3.googleusercontent.com/-YWhCCspyibE/VC8PF4iYuNI/AAAAAAAABz4/rJssV7seJ0k/s930/051111%2520116-31.jpg'


Zapadni poust - White desert:

'https://lh3.googleusercontent.com/-SXRStS3nxNQ/VC8PPhoho4I/AAAAAAAAB0s/k4NkU0vHl7g/s930/051114%2520117-20.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-Nwb-FErsKZw/VC8PWwgaTXI/AAAAAAAAB1M/LJv8_pZYyfw/s930/051115%2520117-07.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-CLR6Je1sBU0/VC8PbdPsGII/AAAAAAAAB1Y/O4ShRABKfL8/s930/051115%2520118-01.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-K3LdDNJKBx8/VC8PcZGuNQI/AAAAAAAAB1k/zj7pfw8waDQ/s930/051115%2520118-16.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-ZgiRgFME3OU/VC8Pfuh9xwI/AAAAAAAAB14/tDkvC-0LbIk/s930/051115%2520118-21.jpg'


Luxor:

'https://lh5.googleusercontent.com/-LrvhQ6nlyN0/VC8QQRXADUI/AAAAAAAAB4o/jsZDYPBV3kI/s930/051117%2520120-01.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-VuLgweVoR8c/VC8QSKvHfbI/AAAAAAAAB4w/n_wuCrz_8hM/s930/051117%2520120-02.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-6HbjRQbI5_0/VC8QlQ3n9OI/AAAAAAAAB50/U1-VAK5zCw4/s930/051117%2520120-33.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-jw2CMjsHVUY/VC8P0FNWTKI/AAAAAAAAB24/Go9SSLi8UFI/s930/051116%2520119-11.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-HgelQs2hMy0/VC8Q1ls6pDI/AAAAAAAAB68/N98s_UMAqnU/s930/051117%2520120-51.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-QUWcqlGqUi4/VC8RA6hXycI/AAAAAAAAB7o/IuZgJ291C6g/s930/051118%2520120-19.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-voqSHEajb-8/VC8REMYWFPI/AAAAAAAAB7w/juLitN2hnxI/s930/051118%2520120-20.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-x0VBjewDhCU/VC8Q39qIQfI/AAAAAAAAB7I/CH10XV2ZYPA/s930/051118%2520120-07.jpg'
 
TomasTT
#19 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 21:10
Avatar člena

Člen

Příspěvek: 560
Založený: 28.03.11

Nádhera...

Tomáš Kocanda
touratech@touratech.cz
www.touratech.cz
 
www.touratech.cz
Xpat
#20 Vytisknout diskuzi
Africky propagandisticky koutek
Přidané 11-05-2016 21:16
Člen

Příspěvek: 124
Založený: 20.02.15

Sudan

Trasa:

'https://lh4.googleusercontent.com/-nzpqXLZF-pM/VDg0GAwXPYI/AAAAAAAACPc/BoSag7lqUHw/s930/Sudan.png'


Ferry pres lake Nasser z Egypta do Sudan (3 dny na pontonu)

'https://lh4.googleusercontent.com/-WeUd7CNwJT8/VDB1V3uIgXI/AAAAAAAAB-M/oQUgsbAPE7w/s930/051121%2520121-01.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-gk2iTmLIyjE/VDB1uKXkzMI/AAAAAAAAB_8/NbwIf9aJwKQ/s930/051123%2520121-11.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-Q63Xz1pIE_Y/VDB1scCPbpI/AAAAAAAAB_s/gJNpVylpvgs/s930/051123%2520121-08.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-Y8ok1kbjAF0/VDB17g5ETFI/AAAAAAAACA8/T-pdYBnbmOw/s750/051124%2520122-04.jpg'


Cesta z Wadi Haifa do Dongoly podel Nilu:

'https://lh6.googleusercontent.com/-EHlkhQRU2bA/VDB2OAMVjJI/AAAAAAAACCM/hzLH0FGPZH0/s930/051125%2520122-24.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-_aVtaU4USII/VDB2JTwi1dI/AAAAAAAACB0/tk-4K9eu0wA/s930/051125%2520122-26.jpg'


Tohleto je motorka na ktere jsem mel spravne jet ja:

'https://lh4.googleusercontent.com/-LdZAfQmKct0/VDB2RMxfKrI/AAAAAAAACCc/G-DTkDjFPsk/s930/051125%2520123-24.jpg'


Bushcamp na ceste se 4x4 se kterymi jsem jel cast Sudanua Etiopie:

'https://lh6.googleusercontent.com/-tTblyPd6X8M/VDWuivhW8QI/AAAAAAAACN4/UkESGcwUucM/s930/051126%2520123-33.jpg'


Dongola:

'https://lh4.googleusercontent.com/-9jRqvdzSMc8/VDB2lX1Cd7I/AAAAAAAACDw/_zN-BnskINU/s930/051126%2520123-51.jpg'


Krizem pres Nubijskou poust:

'https://lh6.googleusercontent.com/-kd29_CMES_M/VDB2tQG8DxI/AAAAAAAACEY/yzDKbfOjIXo/s930/051126%2520D70-42.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-utJxlJtiiHU/VDB24gY_2FI/AAAAAAAACE0/10nhM-PRa3E/s930/051127%2520123-41.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-5qXmcQ32RaE/VDB3H14DepI/AAAAAAAACF4/4CgrUTy_LHs/s930/051127%2520D70-29.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-RIPCOLjT4tY/VDWupoT7DQI/AAAAAAAACO4/i5-eNKR5WJU/s930/051128%2520123-26.jpg'


'https://lh4.googleusercontent.com/-GsxnEnnPOcg/VDB3XQbWbyI/AAAAAAAACHE/ye6Q1qLHqfc/s930/051128%2520D70-36.jpg'


Pyramidy v Karime - nejvetsi v Sudanu, nicmene stejne prilis male:

'https://lh6.googleusercontent.com/-j_xrv4O8VPk/VDB3JdOcMEI/AAAAAAAACGE/y9liY8Aok2A/s930/051128%2520123-32.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-4dqtmbLkCkc/VDB4X_TTn8I/AAAAAAAACL8/eGZ3-8etOk8/s930/051202%2520125-38.jpg'


Tanec dervisu v Khartoumu - hlavnim meste:

'https://lh5.googleusercontent.com/-DUWA77914Fw/VDB3ofRflfI/AAAAAAAACIU/tSj3heM4SHk/s930/051202%2520124-34.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-kvYJT9QFfOM/VDB34rmgHXI/AAAAAAAACJc/Ta8b466f_aU/s930/051202%2520124-56.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-AERSWIqldlE/VDB4MANBSHI/AAAAAAAACLE/LN3dLu_Ekko/s930/051202%2520124-97.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-0g3i-BAHTjY/VDB4QjdTHfI/AAAAAAAACLc/VIvnNOn2Qa8/s930/051202%2520125-27.jpg'


'https://lh5.googleusercontent.com/-rvBLjDtz2Hs/VDB3_cafl3I/AAAAAAAACKE/xg4iQPAu8_I/s750/051202%2520124-78.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-2WCsSACOB3w/VDB4PeNgVvI/AAAAAAAACLU/BVY-pH2sTC0/s750/051202%2520125-25.jpg'


'https://lh6.googleusercontent.com/-QX_drC_qy0s/VDB4OtcjZ9I/AAAAAAAACLQ/wHkW1AKiCxo/s750/051202%2520125-23.jpg'


'https://lh3.googleusercontent.com/-uuwBLEU30nA/VDB4VeJBVsI/AAAAAAAACLs/c14J6mbvNPo/s930/051202%2520125-31.jpg'


Francouzsti mladomanzele na ceste z Parize do Kapskeho mesta:

'https://lh6.googleusercontent.com/-hVZnzZudPTs/VDB4mz_a9kI/AAAAAAAACMo/WpeYwSqkA5I/s930/051205%2520125A-05.jpg'

Upravil Xpat dne 11-05-2016 21:17
 
Přejít na fórum:
Přilášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Cenduro
· Přidat k oblíbeným
· Nastavit jako výchozí
Kdo je On-line
· Hosté On-line: 52

· Členové On-line: 0

· Registrovaní členové: 2,336
· Nejnovější člen: David1983
Reklama
Počasí
RSS vlákna na stránce
RSS - Fórum
RSS - Novinky
RSS - Články
RSS - Odkazy
Reklama
Vygenerované za: 0.13 sekund 356,118,133 návštěv